Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 18., Budapest – Meghívó
 
 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 28., Tápiószentmárton – Meghívó


Szeretettel várjuk!


 
Vásárlás


 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok

 
Galéria

töltödés

 

 

Nagysikerű és kiváló szervezésű kulturális és gasztrofesztivál

A X. Magyar Világtalálkozó záró eseményének
Nyársapát adott otthont

Nagysikerű  és kiváló szervezésű
kulturális és gasztrofesztivál

Reggeltől éjfélig zajlottak a programok –
remek hangulat, nagyszerű fellépők, ízes finomságok

Hivatalosan is megalakult
a Világ Magyarságának Gasztro Szövetsége, a VIGASZ

A X. Magyar Világtalálkozó záró rendezvénysorozata keretében került sorra szeptember 18-án, immár negyedik alkalommal a magyar konyha ünnepe a Cegléd melletti Nyársapát község Rendezvényparkjában, ahová  Magyarország számos településéről és a  határon túlról is szép számmal érkeztek vendégek, így például Erdélyből, a Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról valamint az Amerikai Egyesült Államokból, Svájcból, Norvégiából, Kurdisztánból, Mauritániából.

A jó házigazdához illően egy kupica pálinkával fogadták a rendezők az érkezőket, valamint Nagyné Kovács Éva  köszöntötte az érkezőket, s kiváló háziasszonyként egész napon át bőséges információkkal látta el a közönséget. Majd a tápióbicskei tüzérek  ágyúlövésével vette kezdetét a rendezvény, s a Szarka Kúria rendezvényparkjának színpadán Kis Miklós, Nyársapát országszerte ismert, népszerű polgármestere, valamint  dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó és a Panoráma Világklub elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A Panoráma Világklub tag-társklubjainak  messzi tájakról érkező vezetői, képviselői  is üdvözölték a jelenlévőket. Szép színfoltja volt a megnyitónak Kovács Krisztina erdélyi gitáros-énekes műsora, aki a találkozóra elhozta a legfiatalabb résztvevőt: a mindössze egy egyhónapos Kamilla kislányát is…

Ezt követően Vér János és Ambrozi Zoltán, a most megalakult Világ Magyarságának Gasztro Szövetsége (VIGASZ) vezetőinek bevezető gondolatai után 15 leendő VIGASZ-tag tett fogadalmat, hangsúlyozva, hogy   a magyar konyha értékeit mindig elsőbbségben részesítik és őseik hagyományait hűséggel megőrzik. Majd Vitéz Komlósy Mihály, a főzőverseny zsűrijének elnöke mutatta be a résztvevőket és ismertette a szabályokat.

Ezt követően az albertirsai fúvószenekar zenéjének kíséretében a faluközpontbavonultak a résztvevők, ahol a Turul-szobor emlékmű felavatására került sor.

A Himnusz elhangzása után Gereöffy Géza: Turulmadár című versét Perna Pál mondta el.

Földi László országgyűlési képviselő avató beszédében kiemelte a magyarság történetének szimbolikus alakjait, megemlítve, hogy az emlékmű a polgármester és az önkormányzati képviselők felajánlott tiszteletdíjából és Vér János szobor-adományából született. Végezetül Kovács Krisztina énekelt ,  majd ünnepélyesen felavatták a szobrot.

Mindeközben a Rendezvényparkban a főzőcsapatok hozzálátták finomságaik elkészítéséhez, s Nagyváradi-Kis Anna és Joó Géza műsorvezetésével pedig a színpadon zajlottak a műsorok, s rövid interjúk során megismerkedhettünk számos olyan vendéggel, akik messze földről érkeztek. Közben megkezdődött Rácz Attila és népi zenekara  Jó ebédhez szól a nóta című műsora, amelynek keretében Tolnai Judit, Strabán Anna, Nógrádi Tóth István, Szegedi Csaba, Sztruhala József és Farkas Annamária lépett fel a közönség örömére.  Ezt követően Kovács Krisztina  mutatta be a magyarság-dalokból álló műsorát, majd a Nyársapáti Népdaldalkör énekeit fogadta nagy sikerrel a közönség.

Délután 15 órától a község első osztályosai lepték el a színpadot, s tettek ünnepélyes fogadalmat tanulmányaik és a településhez való hűségük bizonyítékaként. Nyársapát jó sportolóinak és a település virágos, rendezett kertjeinek elismeréseit Kis Miklós polgármester adta át. Később sor került a főzőcsapatok díjazására is. A különféle díjakat, elismeréseket Kis Miklós és dr. Tanka László, valamint Vér János, Ambrózy Zoltán és Vitéz Komlósy Mihály adták át.

Ezután  ismét felcsendültek a dalok: Szekeres Viktória előadóművész és énekstúdiójának tanítványai Kovács Krisztina „Csisztu, s Varga Kitty Gabriella adtak elő nagysikerű hazai és külföldi slágereket . Majd érkeztek a sztárvendégek: Tóth Éva és Leblanc Győző, akik fergeteges műsorukkal gyakran vastapsra késztették a közönséget.

A  rendezvényen szép díszletet nyújtottak a szüreti kellékek, a szőlőfürtök, a gyermekeket és felnőtteket lovaskocsi sétára invitálták a helyiek, a vásárosok nívós portékáikat kínálták, a főzőcsapatok kóstolóra hívták a közönséget. A nagy üstökben készült, s a helyi ízekkel fűszerezett ételekből   vásárolhattak a megéhezők. A színpadon elhangoztak azok az üzenetek is, amelyeket a világ messzi tájairól küldtek a magyarok arról, hogy ezen a napon, milyen magyar ételeket készítettek, fogyasztottak.

A nap záró részében a könnyedebb műfaj képviselői léptek színpadra: Pintér Timi  és táncosai  műsora következett, majd az  „Őszi Hacacáré” rendezvénysorozat keretében Bódy Csabi, Báder Tibcsy, Lugosi Kati és Sós Fecó lépett a színpadra. A remek hangulatú, kiváló szervezésű egész napos program éjfél után ért véget egy utcabállal.


© 2003-2023 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok