Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 18., Budapest – Meghívó
 
 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 28., Tápiószentmárton – Meghívó


Szeretettel várjuk!


 
Vásárlás


 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok

 
Galéria

töltödés

 

 

Felavatták Wass Albert Emlékművét a floridai Venice-ben

Felavatták Wass Albert Emlékművét a floridai Venice-ben

Töretlen hittel, ember és magyar!

Történelmi eseményre került sor a hétvégén a floridai Venice Magyar Házában, ahol egy lélekemelő műsor keretében Wass Albert Emlékművet avattak, az író 1998. február 17-én bekövetkezett halálának évfordulója alkalmából.

Az egybegyűlteket Kóródi Mária, a Panoráma Világklub Floridai Társklubjának elnöke, a rendezvény házigazdája köszöntötte. Elmondta, hogy két évvel ezelőtt határozták el, dr. Tanka László, a Panoráma Világklub elnökének kezdeményezésére, hogy állítsanak emlékművet a nagy író tiszteletére. E kezdeményezés mögé állt támogatásával Bánkuty Ilona, aki férjével, Bánkuty Gézával a kilencvenes esztendőktől kezdve segítette az író műveinek, életének megismertetését. S ez az összefogás párosult a Magyar Ház vezetőségének együttműködésével, s így kaphatott helyet Kis János szobrászművész  alkotása, a Wass Albert dombormű.

Az ünnepség kezdetén Grell Anna, a Magyar Ház, a Petőfi Klub Elnöke üdvözölte a jelenlévőket, majd a Miamiból érkezett dr. Lukácsi Éva tiszteletes asszony, Wass Albert kutató a család képviseletében köszöntötte a jelenlévőket, az emlékműavatást, s beszélt az író munkásságáról.

Ezután felolvasásra került Bánkuty Ilona levele, aki a többi között hangsúlyozta, hogy „elkötelezettek vagyunk iránta, s nekünk, floridaiaknak, akik között több évtizedet töltött, s személyesen ismerhettük, különösen hazafias kötelességünk gondolatainak, eszméinek megismertetése. Ezzel a mai cselekedetünkkel is ezt példázzuk.”

A Wass Albertről készített, világszerte ismert, népszerű portréfilmjéből vetített részletet ifj. Szalay Róbert, a film alkotója, majd egy kis zenével, énekkel, zongorajátékkal folytatódott a műsor,  Székelyné  Kovács Dóra,  előadásában. Ezután  Tóth Attila adta elő Wass Albert versét,  Ébredj magyar - Idézetek az életről, hazáról, emberiségről címmel. Ugyancsak egy szép vers következett, az Ima, Kulcsár Attila előadásában, majd a helyi cserkészcsapat, és vezetőik, Kovács Noémi és Apathy László közreműködésével sor került az emlékmű leleplezésére, amelynek felirata ezt a címet viselte: „Töretlen hittel ember és magyar!”.   A rendezvényt követően finom, közös vacsorán vettek részt a jelenlévők.

Szöveg és fotó: Tanka Benedek© 2003-2023 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok