Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 


Szeretettel várjuk!


 
-
 
Vásárlás

 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok 
Galéria

töltödés

 

 

Világklub-est

A Panoráma Világklubban: Monok, India, Csíksomlyó, Hollywood, Kolozsvár

 
Kossuth Lajos azt üzente: magyarok, fogjatok össze!

 

 Zsúfolásig megtelt nemrégiben Budapest belvárosában, a Nemzeti Múzeum szomszédságában található Kossuth Klub nagyterme, amely a Panoráma Világklub következő rendezvényének adott otthont, s alkalomhoz illően Kossuth szellemisége jegyében zajlott a mintegy három órás rendezvény. Szó esett a többi között Kossuth Lajos szellemi örökségéről, arról mivel járult hozzá a magyarság a világ filmművészetéhez, a csíksomlyói pünkösdi búcsúra készülő világklubos programokról, India és Magyarország kapcsolatáról. Hallhatták a jelenlévők Vásáry André nemzetközi hírű énekművészt, Újvári Marika népdal énekest, dr. Kis Tatjána moldvai csángó énekest, Ivant, a kozmopolita előadóművészt. Bemutatkoztak a Világklub Fórumainak vezetői, majd megismerkedhettek többek között Arizonából, Argentínából és Kolozsvárról érkezett vendégekkel,a Miss Hungary szépségverseny győztesével: Kelemen Henriettával, filmes-, rádiós szerkesztőkkel, s baráti beszélgetéssel ért véget a rendezvény, amelyet a népzenészek és néptáncosok farsangi bálja követett. Tízedik éve működik a Világklub, amelynek mottója: határtalan összefogás…mert magyarok mindenütt vannak.

 A Világklub szokásos kezdése (Határtalan dal és az Ott, ahol zúg az a négy folyó videoklipje) után Vásáry André énekművész bűvölte el a hallgatóságot. A három arany- és egy platinalemezzel rendelkező énekes szinte az egész világon egyedülálló hanggal bír a férfi szoprán tartományban. A Világklubban olyan rendkívüli tudást csillogtatott meg, amellyel bizonyította, hogy született tehetség, s nemzetközi karrier előtt áll, mint ez elhangzott a vele készült interjúban is. Vastaps fogadta dalait (My Way, Volt egyszer egy vadnyugat), sokan készítettek vele közös fotót, s érdeklődtek fellépései iránt. Nagy tetszéssel fogadta a produkciót a közönség soraiban az Olaszországban élő Beregszászi Olga előadóművész, aki nemrégiben a kárpátaljai gyermekek részére adta át koncertjén gyűjtött adományt.

 Dávid Viktória és Joó Géza műsorvezetők bemutatkozásul elmondták, hogy a Panoráma Világklub civilhálózata, - egyfajta szellemi hídként – az elmúlt tíz esztendőben létrehozta a kapcsolatteremtés és együttműködés lehetőségeit egy világméretűvé szerveződő klubforma kereteiben.  Jelenleg 80 tagklubja van, átölelve mintegy félszáz országot, államot. Magyarországon, a budapesti központon kívül 16 megyében tevékenykedik. E Világklub-hálózatból nőtt ki a Világtalálkozók rendezvénysorozata, s néhány hónap múlva, május 19-26. között már a III. Magyar Világtalálkozóra kerül sor Budapesten és sok más vidéki városban, sőt a határon túl is lesznek rendezvények. A műsorvezetők köszöntötték a 10. születésnapját ünneplő Panoráma Világklub alapító elnökét, dr. Tanka Lászlót.

A Világklub új otthonát, a Kossuth Klub intézményét Gyenes Ádám igazgató mutatta be, hangsúlyozva, hogy az intézmény történelmi helyszín, hajdanán itt működött a Petőfi Kör, s a rendszerváltás idején is fontos közéleti tárgyalások zajlottak a falai között. Közel hat évtizede kiemelt feladatának tartja az egyetemes emberi kultúra értékeinek széleskörű terjesztését, s olyan civil szervezetekkel működik együtt, amelyek meghatározóak a magyar kulturális életben. Zenei, színházi, képzőművészeti, tudományszervezési, illetve civil közösségi programjaihoz a saját étterme egész napos nyitva tartással, gazdag étel- és italválasztékkal, mérsékelt árakkal várja vendégeit.

 Ezután a Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány képviseletében dr. Mezei László kuratóriumi elnök köszöntette a jelenlévőket, s hívta meg a III. Magyar Világtalálkozó május 22-i monoki és miskolci Kossuth Emléknapjára. Majd  Újvári Marika énekművész, a Monoki Kossuth Emlékház vezetője adott elő nagy siker közepette két dalt- a műsor végén pedig 200 torok énekelte vele együtt a Kossuth Lajos azt üzente… című nótát.

 Egy rövid vetítés keretében különleges filmbe tekinthetett bele elsőként a Világklub közönsége: a napokban készült el egy kilenc részes egyedülálló értékű dokumentum filmsorozat Kossuth Amerikában címmel, amelyet az Amerikai Egyesült Államok tucatnyi államában forgatott a Debrecen Televízió stábja. E film Világklubos díszbemutatójára hívta meg a jelenlévőket Vojtkó Ferenc szerkesztő-riporter, aki egyébként a Hajdu-Bihar megye társklub elnöki teendőit is ellátja. A Világklubban interjúkat készített, s köszöntötték Tarnóczy Lászlót, a Kossuth Rádió népszerű riporterét, akinek műsorát másnap már halhatták is a hallgatók. E témakörhöz kapcsolódva: felemelő és megható pillanat volt a Világklubban, amikor Farkas Annamária, az Erdélyből érkezett énekes könnyekkel a szemében arról számolt be, hogy gyermekkorában Kolozsváron, édesapjával és a családjával együtt, reggeltől estig a Kossuth Rádió műsora szólt,s ez jelentette számukra - az anyaországtól elszakított területen - a Magyarországgal való örökös „együtt-létezést.”

 A Világklub-est következő részében Gaál István, a Világtalálkozó szervező bizottságának tagja elmondta, hogy a rendezvényre a távoli országokból érkezők a magyarországiakkal együtt külön kocsiban elutaznak, május 17 - 20. között a csíksomlyói búcsúra. A zarándokvonaton a résztvevők számára több egyedi programot is szerveznek, és sor kerül két társklub megalakítására, a moldvai és a gyimesi csángók körében. Az est gyönyörű pillanata volt, amikor e meghívóhoz Kis Tatjana moldvai csángó népművész dalban mondta el érzéseit.

 Indiáról esett szó a következő percekben: a Delhiből érkezett Suresh Chaudhary, az Indiai Világklub elnöke mutatkozott be, majd Stanczik Edina Közelstávol című indiai útikönyvet mutatta be - a betegsége miatt távolmaradt - szerző édesanyja.

 Érdekes szervezeti fejlemények, hogy a Panoráma Világklubbon belül a hasonló érdeklődési területek képviselői Fórumokat alakítanak. Ezúttal az Életmód Fórumot dr. Idrányiné Pátzay Anna, a Partnervárosok Fórumát Nagyváradi-Kis Anna, az Üzleti Fórumot Joó Géza, a Rendezvényszervező Irodát (PARI) Leblanc Győző elnökök mutatták be. Hegedüs Tünde festő- és szobrászművész, a Művészeti Galéria vezetője pedig a képzőművészek határok nélküli összefogásáról, együttműködési lehetőségeiről beszélt. E témakörhöz kapcsolódik, hogy Lőrincz János üzletember, az Ökonet magyar cég tulajdonos-igazgatója több vendégnek ajándékcsomagot adott át a cég magyar termékeivel, kiadványaival, kiemelve, hogy e széles körű összefogásnak a magyar termékeket, szolgáltatásokat, találmányokat is népszerűsítenie kell a külföldi országokban, a magyar-magyar kapcsolatok révén.

 A helyszínen televíziós filmet készített a Face Time televízió, erről az új közösségi csatornáról számolt be a hallgatóságnak Péterbence Anikó programigazgató, majd később Czuh János gyártásvezető.

 Az egyik legnagyobb érdeklődésre számottevő műsora zárta a programot. Bokor Balázs Az én Hollywoodom című könyvének bemutatására került sor. Joó Géza kérdezte a nagykövet-szerzőt, aki elmondta, hogy öt évet töltött Kaliforniában Los Angeles-i főkonzulként. Gyakran végig sétált a Hollywood Boulevardon, ahol több mint kétezer csillag látható a járdán, s e névdzsungelben 38 magyar vagy magyar származású hírességet fedezett fel, s könyvében vetíti elénk pályafutásukat. Számos filmsztárral személyesen is találkozott, s kapcsolatot ápolt, csak néhány közülük: Arnold Schwarzenegger, Tony Curtis, Gábor Zsazsa, Tom Cruise, Andy Vajna, Andrea Bocelli, Peter Fonda, Quincy Jones, Larry King, Kovács László, Zsigmond Vilmos, Rófusz Ferenc, Medák Péter, Csupó Gábor, Szörényi Éva, Quentin Tarantino…- mindannyian, származásra tekintet nélkül ügyködtek a magyar  kultúra érdekében Hollywoodban. A könyv nagy értéke, hogy bemutatja a mai magyarországi filmesek, rendezők, színészek, producerek hollywoodi kapcsolatait, szerepléseit, s a szerző maga kezdeményezte a dokumentumfilm fesztivált Los Angelesben, amely azóta is megrendezésre kerül. Ezt írja a könyv előszavában L. Simon László kulturális államtitkár: „ez egy olyan mű, ami megjelenésétől kezdve forrása lesz a magyar filmtörténetnek, vagy a világban szétszóródó magyarokról szóló kutatásoknak”.

 A programokat követően még sokan és sokáig együtt maradtak a Kossuth Klub impozáns épületében, annak elegáns és kedvező árakat alkalmazó éttermében, ismerkedtek, elbeszélgettek egymással, s voltak, akik részt vettek az azutáni rendezvényen is, a Népzenészek és néptáncosok farsangi bálján, amelyen a Budafolk Band és  ifj. Csoóri Sándor húzta a talpalávalót.


A Panoráma Világklub legközelebbi rendezvényére április 18-án, 17 órától kerül sor a Kossuth Klubban.

Ezt megelőzően a II. Magyar Világtalálkozón megalakult Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációja Társadalmi Párbeszéd címmel február 27-28-án tart két napos rendezvényt Zalakaroson.

A Világklub Életmód Fóruma Gyógyító esték elnevezésű hat részes előadássorozata tart Budapesten, az Aquincum Hotelben. Az Üzleti Fórum havonta rendez összejöveteleket tagjai részére.

 

© 2003-2016 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok